IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония отново се отдалечи от целта на централната банка

Въпреки забавянето икономистите прогнозират, че покачването на цените ще се ускори през следващите месеци и ще се доближи до целевото ниво на ЯЦБ от 2%

11:22 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Япония отново се е отдалечила от целевото равнище на Японската централна банка (ЯЦБ) за покачването на цените през януари, съобщи Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени, извън тези на прясната храна, се е забавил до 0,2% на годишна база през януари. За сравнение, през декември увеличението е било в размер на 0,5 на сто, съобщи японското министерство на вътрешните работи в петък.

Очакванията на икономистите бяха за повишение от 0,3%, след като по-ранният тласък от поскъпналите хотелски услуги бе премахнат от изчисленията. Много от икономистите обаче прогнозират, че инфлацията отново ще нарасне и ще се доближи до целта на ЯЦБ от 2% в следващите месеци.

Забавянето на инфлацията подчертава позицията на Япония като аутсайдер насред световния инфлационен натиск, който принуждава централните банки да реагират. Най-скорошните данни може засега да намалят спекулациите, че ЯЦБ обмисля промяна на паричната си политика, преди гуверньорът Харухико Курода да завърши мандата си следващата година.

„Днешните данни ще улеснят ЯЦБ в това да предаде нуждата от устойчиво разхлабване на паричната политика, но ще стане по-сложно, когато индексът на потребителските цени нарасне от април“, каза главният икономист в изследователския институт Norinchukin Такеши Минами.

Курода многократно повтори мнението си, че няма нужда да се обсъжда нормализиране на паричната политика, докато покачването на цените все още е далеч от 2%.

Централната банка затвърди позицията си  за продължаване на стимулите по-рано тази седмица, когато предложи да закупи държавни ценни книжа.

И все пак е възможно спекулациите за промени да продължат, докато другите централни банки предприемат по-ястребови ходове*.

Очакванията са цените в Япония да се покачат през пролетта, когато ефектът от намалените телефонни такси върху индекса бъде премахнат – още един фактор, който би могъл да раздвижи пазарите.

„По-високите цени на внесените стоки, като храни и енергия, допълнително подпомогнати от евтината йена, може да увеличат потребителските цени в бъдеще. За потребителите, покачването на цените на бензина и храната са лоши новини и може да повлияе на доверието и да свие потреблението“, каза икономистът Юки Масуджима.

Данните на японското министерство на вътрешните работи показаха, че енергията е поскъпнала със 17,9%, което е най-високото увеличение от 41 години насам.

Поскъпването на хотелските услуги, което е ключов двигател в последните месеци, се е забавило до под 1% през януари. Разходите за настаняване нарасваха през последните седмици поради сравненията с предходната година, когато бяха въведени държавни мерки за подкрепа на сектора, които намалиха цената на вътрешните пътувания.

Минами от Norinchukin е сред нарастващия брой икономисти, според които покачването на цените може да достигне 2% през пролетта.

"Въпросът е дали ЯЦБ ще запази своя ангажимент към разхлабване до края на годината, без да прави промени, когато данните покажат по-ясно инфлацията и домакинствата може повече да започнат да изразяват недоволство от цените“, каза Минами.

Междувременно в петък изпълнителният директор на ЯЦБ Шиничи Учида коментира, че инфлацията в страната може да надмине 1%, но ще продължи да е далеч от целевото равнище на банката, съобщи Ройтерс. „Японската икономика тепърва трябва да се възстанови от пандемичните вреди. Не сме в ситуация, в която можем да променим настоящата ни разхлабена парична политика“, каза Учида.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още